14.22 Førstehjelp ved brannskader

 1. Rull rundt, teppe, helle vann over vedkommende
 2. Først kaldt vann fra spring, dusj, bekk eller lignende (Watergel!!) i ca 2 min. (for å stoppe at skaden trenger dypere ned i huden), så lunkent vann i 10-30 min. det virker smertelindrende. Fastbrente klær skal ikke fjernes. Om det skulle utvikle seg blemmer eller sår – legg på ren bandasje som festes løst med en ytre bandasje over. NB! Klipp ikke hull på blemmene!! Kontakt lege ved sår eller blemmer.
 3. Start nedkjøling etter annen livreddende førstehjelp! Brannskader er ikke dødelige før etter timer eller dager. Dusj vedkommende i 10 – 20 min, med vann som er ca 15-20 grader varmt, eller kjøl ned med fuktige laken/tepper. Ring 1-1-3. Legg deretter fuktige kalde håndklær for fortsatt nedkjøling og smertestillende effekt.
 4. NB!! Slimhinner vil få en hevelse ved inhalering av overopphetet luft eller gass. Eksplosjonsartede branner kan også føre til innpusting av skadelige stoffer som brannrøyk, karbonmonoksid (kullos) eller cyanid (blåsyredamp). Varsle og start HLR! Brannskadebehandlingen kan vente
 5. Avkjøling med vann og fuktighetskrem. Skaden går over av seg selv.

”Kjøl brannskaden, men hold pasienten varm”.

Vann forebygger ikke infeksjoner, noe watergel gjør. I tillegg forhindrer den hypotermi i motsetning til vann – trekker ut varmen fra brannsåret på et vis

Personen må straks legges ned på bakken eller på gulvet slik at faren for brannskader i hode/ansikt reduseres. Hodet opp mot vinden!!!!!

 • En brann i klærne sprer seg raskere hos en person som står enn hos en person som ligger. Flammer søker alltid oppover!
 • Om mulig kan personen rulles rundt. Har en vann er dette det beste slokkemiddelet!!!
 • Ved ikke vann – den som skal slokke bør sette seg på huk ved hodet og legge over et brannteppe, klesplagg eller annet som trykkes forsiktig mot kroppen for å hindre at oksygen kommer til slik at brannen kveles. Først ved halsen og så videre nedover kroppen.
 • Jakke eller genser som vi selv har på oss er ofte det som er raskest tilgjengelig. Klær eller andre ting som i seg selv er brennbare, kan i mange tilfeller benyttes til å kvele flammer. Dette skjer ved at de hindrer ny oksygen i å komme til før de blir så varme at de tar fyr.
 • Etter litt tid kan brannteppet/klesplagget løftes forsiktig opp samtidig som det observeres om flammene har slokket. Der flammer og glør ikke er slokket må teppet/klesplagget straks legges tilbake.
 • Det må etterslokkes med vann så raskt som mulig for å kjøle ned temperaturen og for å forhindre/redusere eventuelle brannskader

Brannteppe


Branntepper er laget av glassfibermaterialer med sterk brannmotstand.

Fordeler: Svært effektivt mot små branner i startfasen

Lett å håndtere

Unngå å slå/klappe på teppet, da dette vil tilføre oksygen til brannen.

Ulemper: Krever at brannen oppdages tidlig i startfasen. Uegnet mot større branner

Fare for at brannen blusser opp igjen når teppet fjernes

BRANN I PERSONER

Årlig blir 6-7000 mennesker påført brannskader i Norge, mange av disse som følge av direkte kontakt med ild.